Přinášíme nápady. Sdílíme zkušenosti.

Klett Klett blog Novinky z Klettu Nové možnosti stravování ve školách: zdravější jídlo a větší výběr pro děti i učitele

Nové možnosti stravování ve školách: zdravější jídlo a větší výběr pro děti i učitele
11.3.2025
foto

Nové možnosti stravování ve školách: zdravější jídlo a větší výběr pro děti i učitele

Školní jídelny čekají zásadní změny
České školní jídelny se chystají na největší změnu za posledních třicet let. Ministerstvo školství ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví připravilo návrhy změn, které zlepší kvalitu stravování a zároveň umožní školám větší flexibilitu při přípravě pokrmů. V posledních letech výrazně vzrostl počet dětí s obezitou a dalšími nemocemi souvisejícími s nevhodnou stravou, která by měla být ve školách upravena tak, aby vyhovovala co nejširší skupině žáků. Nová pravidla reflektují nejnovější poznatky o výživě a reagují na potřeby žáků i učitelů.

Co se ve školních jídelnách změní?
Ve školních jídelnách dojde k několika zásadním změnám, které mají zajistit zdravější a vyváženější stravu. Aktualizovány budou nutriční hodnoty spotřebního koše, který nebyl upravován celých třicet let. Nově bude zaveden flexibilnější model stravování, který lépe odpovídá individuálním potřebám dětí. 
Omezení se dočkají sladké nápoje kvůli jejich negativnímu dopadu na zdraví, zatímco celozrnné obiloviny, ryby a luštěniny dostanou v jídelníčku větší prostor. Masitá jídla se nebudou podávat tak často, ovšem jejich porce zůstanou dostatečné, aby strávníci měli potřebný příjem bílkovin. Jídelny, které nabízejí více možností, budou muset nově zařadit i bezmasou variantu. 
Děti se speciální dietou dostanou možnost přinést si do školních jídelen vlastní jídlo a obědvat společně se svými spolužáky. Novela také zavádí novou věkovou kategorii pro dvouleté děti v mateřských školách, aby bylo stravování lépe přizpůsobeno jejich specifickým potřebám.

Metodické materiály pro školy
Aby školní jídelny dokázaly nové normy snadno implementovat, Ministerstvo školství společně se Státním zdravotním ústavem připravilo sérii metodických materiálů, včetně webinářů a odborných školení pro pracovníky školního stravování. První z nich proběhl už v listopadu loňského roku, další se uskutečnil 10. února 2025 v Poslanecké sněmovně v Praze.
Díky těmto změnám se děti i učitelé mohou těšit na pestřejší a zdravější jídelníček, který nejen zlepší jejich stravovací návyky, ale také podpoří celkové zdraví a pohodu ve školním prostředí. 

Autor: Mgr. Michal Balvín
Zdroj: MŠMT