Zdravé a snadné svačiny nejen pro vyučující

Nový školní rok odstartoval a pro povolání, jako je učitel/učitelka, to zpravidla znamená 10 měsíců trvající kolotoč přinášející radosti i starosti. Abyste toto hektické období ve zdraví přečkali, je mimo jiné důležité mít vyváženou a pestrou stravu.

V dnešním článku se zaměříme zejména na svačiny tak, aby byly výživné, ale zároveň chutné a rychlé na přípravu (co si budeme povídat, každý z nás šetří čas všude, kde může a bohužel příprava jídla bývá nejvíce využívaný způsob). Navíc nás mnohdy nenapadá, co si ke svačině dát, a tak sklouzáváme ke stereotypu skládající ho se nejčastěji z plátku pečiva se sýrem apod. Díky několika praktickým typům se tento stereotyp pokusíme rozbourat.

Jak jsem již zmiňovala, pokrmy by měly být výživné, tzn. že by měly obsahovat všechny potřebné makronutrienty (kam řadíme sacharidy, bílkoviny a tuky), tak mikronutrienty (sem patří vitaminy a minerální látky). V tomto článku naleznete několik tipů na svačiny jako inspiraci. Slovo inspirace je velmi důležité, protože kromě složení pokrmů, je také nutné myslet na množství, které konzumujeme. Musíme si uvědomit, že i zdravé věci v nadměrném množství mohou být škodlivé nebo způsobit nabírání na váze. Stejně tak ty „zlé“ potraviny nám tzv. díru do břicha neudělají, pokud je budeme konzumovat v rozumném množství a jen jednou za čas.

Následující výčet svačin obsahuje pouze orientační množství potravin. Každý z nás je jiný, je jinak starý, má jinak rychlý metabolismus, vykonává různé pohybové aktivity, má jiný zdravotní stav atd. Všechny tyto aspekty musejí být při sestavování jídelníčku brány v potaz. Tudíž optimální množství potravin a energie z ní čerpající bude pro každého jiná. Co je optimální pro jednoho, nemusí být optimální pro druhého. Abyste zjistili potřebné množství energie přesně pro vás, doporučuji navštívit specialistu (nutričního poradce), který vám se vším poradí a jídelníček na míru sestaví.

Svačinky na každý den

  • knäckebroty s Ricottou, medem a jahodami (Ricottu smíchat s ČL medu, pomazat knäckebroty a navrch pokrájet jahody),
  • červená čočka s čerstvou mrkví a ledovým salátem (uvaříme čočku, pokrájíme čerstvou mrkev a ledový salát, pokapeme šťávou z citronu, přidáme 1 PL olivového oleje, špetka soli a pepře, ČL plnotučné hořčice, ½ ČL medu)
  • pikantní kuskus s kozím sýrem (kuskus, kozí sýr (př. President Rondelé), 1 chilli paprička (podle chuti), zelená paprika (kuskus zalít horkou vodou, přidat vegetu (nebo jiné koření na dochucení), chilli papričku nakrájet na tenké plátky a společně s paprikou přimíchat do kuskusu. Nakonec „dozdobit“ kozím sýrem),
  • celozrnná tortilla se sýrem cottage, plátkovým sýrem, šunkou a zeleninovou oblohou (naplněnou tortillu ideálně pro lepší chuť zapéct v kontaktním grilu),
  • bílý jogurt (do 4,5 % tuku) s ovesnými vločkami (suché, nepečené, bez sušeného ovoce a ořechů), banánem a hrst vlašských ořechů.

Doufám, že se vám i díky tomuto článku podaří vytvářet pestré a chutné svačiny a to každý den. Přeji vám pevné nervy v probíhajícím školním roce a mnoho zdaru při dodržování zásad zdravého stravování.

Ing. Simona Šťastná