Myšlenky určují, jak se cítíme

Naše myšlenky a vnitřní monolog hrají rozhodující funkci při vzniku našich pocitů. Pokud máme úzkostné myšlenky, pociťujeme strach. Když máme zlostné myšlenky, cítíme vztek. Jestliže přemýšlíme optimisticky, je naše nálada plná naděje. Myšlenky mají vliv i na naše tělo – pokud máme strach či vztek zrychluje se nám dech i tep. Stejně tak se naše myšlenky odráží i v řeči těla – člověk, který je v depresi, automaticky svěsí ramena, upře svůj pohled k zemi, chodí a hovoří pomalu. Jak je vidět, myšlenky jsou mocné nástroje, které ovlivňují celou naši osobnost.

Jaké jsou vaše myšlenky? Přemýšlíte spíš pozitivně nebo jste naladění spíš negativně? Pociťujete často strach, vztek, žárlivost či nedostatek sebedůvěry? Pak je potřeba změnit vaše myšlenky.

Přes den děláme spoustu věcí a naše myšlenky při tom běží na pozadí. Obvykle o nich vědomě nepřemýšlíme, prostě si čistíme zuby a mezi tím přemýšlíme o pracovních povinnostech, co budeme vařit nebo že se zaboha nechceme potkat se sousedkou, která nás neustále zve na kafe, aby si mohla tři hodiny stěžovat. Jedeme na autopilota a pak se najednou divíme, proč jsme otrávení, proč máme vztek nebo jak to, že jsme najednou tak smutní? Na vině jsou vaše myšlenky.

Dobrá zpráva. Naše myšlenky jsou naučené. Vznikaly postupně prostřednictvím výchovy a našich zkušeností. A co jsme se jednou naučili, můžeme se také přenaučit. Bude to chtít čas, možná hodně času, ale pokud budete chtít, můžete své myšlenky změnit.

2 pravidla pro zdravé a podporující myšlení

Začněte přemýšlet o svých myšlenkách. Položte si 2 otázky.

  • Opírá se tato myšlenky o realitu? Pokud ne – změňte ji.
  • Pomáhá mi tato myšlenka, abych se cítila a chovala, tak jak by chtěla? Pokud ne – však víte – změňte ji.

Uveďme si příklad – dejme tomu, že máte kamarádku Katku a ta o sobě po jednom špatném pracovním dnu řekne „Jsem naprosto k ničemu“. Ze své pozice kamarádky, byste ji určitě připomněli spoustu faktů, proč to tak není – že má skvělou práci, ve které je dobrá, stará se o dvě děti a domácnost a má čas si vás kdykoliv vyslechnout atd. Je tedy jasné, že tato myšlenka se neopírá o realitu. Stejným způsobem můžete přistupovat i k sobě. Uvědomte si, jaká je skutečná realita.

Tato myšlenka Katce určitě nepomáhá k tomu, aby se cítila dobře. Můžete Katce připomenou také to, že je naprosto normální, že občas udělá chybu nebo není tak produktivní, jak by chtěla. Následně můžete změnit myšlenku a nahradit ji: Jsem člověk, který, stejně jako všichni ostatní, má své chyby a slabosti. Mám ale také dobré stránky a přednosti.

Tímto způsobem můžete nyní přemýšlet o svých myšlenkách a podrobovat je analýze. Nejprve vám to bude připadat náročné a nepřirozené. Vaše hlava může bojovat s vašimi niternými pocity. V hlavě budete vědět, že to děláte správně, ale vaše zastaralé niterné pocity se budou vzpouzet. Postupně se ale vnitřní pocity uklidní a budou v souladu s vaší hlavou. Nakonec se dostanete do fáze, kdy se z vašeho nového návyku stane automatická činnost – začnete automaticky myslet pozitivně a cítit se dobře.