Meditace sebepřijetí a ocenění sebe sama

Máte občas pocit, že váš vnitřní kritik má moc silný hlas a podkopává vaši sebedůvěru? Díky tomu pak o sobě můžeme mít zkreslené negativní představy. Často věnujeme pozornost svým stinným stránkám a jen málo si všímáme toho pozitivního, co v nás je. Dnes přinášíme meditaci, která vám pomůže vybalancovat situace, kdy cítíme, že máme problém s vlastním sebepřijetím.

Jak na to?

  • Pohodlně se usaďte. Můžete si sednout na zem a využít polštářky, anebo se posadit na pohovku či židli.
  • Představte si, že sedíte naproti sobě samým – naproti svému moudřejšímu a chápavějšímu já. Naproti já, které není tak sebekritické a dívá se na sebe s větší empatií.
  • Dívejte se na sebe se soucitem a sebepřijetím. Nic neposuzujte, nekritizujte, jednoduše přijímejte sami sebe takoví, jací jste.
  • Uvědomte si, jaké máte dobré vlastnosti, čeho si na sobě ceníte a pro co si sami sebe vážíte. Potvrďte si, že jste dokonalí právě takoví, jací jste. Jste nejlepší verzí sebe sama. Buďte si tím jistí. Všichni máme nějaký svůj vnitřní seznam, co bychom na sobě chtěli změnit, ale je potřeba naučit se milovat takoví, jací jsme právě teď.
  • Zopakujte si několikrát po sobě: „Přijímám sama sebe taková, jaká jsem. Miluju sama sebe.“

Po této afirmaci se ještě pár okamžiků soustřeďte na svůj dech.

Zakomponujte soucitnější vztah sama k sobě do svého každodenního života. Když vás například kamarádka nebo kolegyně za něco pochválí, nebraňte se tomu a nezlehčujte to odmítavými poznámkami. Jen poděkujte a pochvalu přijměte.