Podzimní rozjímání

Léto a teplé dny jsou definitivně pryč. Počasí nám dává jasně najevo, že je tu nové roční období. Přichází podzim.

Když jsem byla malá, podzim jsem nesnášela. Září = škola, postupné zkracování dnů, povinnosti střídala únava a nuda doma, zatímco venku pršelo. Dnes už se na podzim dívám jinak. Možná je to věkem, možná zkušenostmi, možná mým přístupem k životu. Nejspíš to bude od každého kousek. Naučila jsem se v podzimu vidět krásu, užívám si nekonečné množství teplých, hřejivých barev, svěží vzduch a křupání spadaného listí pod nohama. Miluji vůni podzimního lesa a pole, ráda pozoruji déšť z tepla svého domova. Našla jsem oblibu i v těch podzimních večerech, kdy se pohodlně usadím s čajem, knížkou nebo partnerem a jen si užívám bytí. Líbí se mi ta změna oproti létu, které je vždy takové hektičtější, aktivnější, člověk se toho snaží co nejvíce stihnout, být tady i tamhle, bavit se a užívat si sluníčka, lidí i teplých večerů. Oproti tomu podzim přináší zklidnění těla a mysli, více času pro rozjímání a chumlání pod dekou, návrat k sobě. A víte co ještě? Touto dobou často s nostalgií vzpomínám na ta léta, kdy jsem chodila do školy. Jak byl ten začátek školního roku vzrušující a život naopak bezstarostný. 🙂

Podzim je často spjat s depresemi, únavou a slabou imunitou. Dříve jsem to vnímala podobně, ale za poslední roky jsem se naučila rituály, které mi pomáhají udržet si „kousek léta uvnitř těla“, a tím si zajišťuji dlouhodobě dobrou náladu, energii a odolnost organismu.

Co dělám pro to, abych se cítila stále dobře?

  • Každé ráno cvičím a medituji. Bez chvilky na jógové podložce už si neumím den ani představit. Začínám prodýcháním, poté protažením, pozdravem slunci (vizualizuji si představu slunce ve svém nitru a každé ráno tak probouzím energii). Dopřeju si meditační chvilku a užívám si přítomný a osvobozující okamžik „tady a teď“ a nakonec poděkuji za vše, co ve svém životě mám. Tahle ranní půlhodinka mě vždy totálně nakopne.
  • Dopřávám si hodně tepla. Teplé ponožky, teplé deky a huňaté svetry, horké čaje všeho druhu, vařená jídla místo syrových, vývary, dýňové a jiné polévky. Každé ráno si dávám sklenici teplé vody, která nastartuje organismus.

  • Dostatek spánku po celý rok, to je můj tajný recept. Snažím se chodit spát okolo 22. hodiny a ráno vstávat dříve. I když je ještě tma.
  • Dodržuji pitný režim a snažím se rozumně stravovat. Nejsem zastánce diet, prostě jím, na co mám chuť a moje tělo díky tomu ví, že vždy dostane to, co potřebuje. Každý den piju několik litrů čisté vody.
  • Imunitu podporuji také škrábáním jazyka speciální škrabkou, vitamíny, zázvorem a pravidelnými procházkami se psem.
  • Poslouchám své tělo – aspoň v rámci možností. Naše tělo je moudré, a když ho pustíme ke slovu, řekne nám, co potřebuje. Když je unavené, přepracované nebo oslabené, nechám ho odpočívat. Snažím se nepřetěžovat a hlavně nepřecházet nemoci (ale to jsou ty zkušenosti).

Mějte krásný podzim plný energie a pohody.

Autor: Lucie Šafránková