Společně do nového školního roku

Začátek školního roku je tu a s ním přichází i velká výzva pro všechny učitele. Do lavic se nám vrací jak žáci, kteří je opustili v červnu, tak přicházejí i nové tváře, se kterými se budeme teprve poznávat. Na co se vyplatí myslet (nejen na začátku školního roku)?

Startujeme zlehka

Přípravný týden sám o sobě dá člověku zabrat a s příchodem žáků do školy se tempo ještě zvyšuje. Nezapomeňte proto odpočívat a vyhradit si čas sami na sebe. Odpočinek za vás opravdu nikdo jiný neudělá. I výuku v prvním týdnu přizpůsobte a nešlapte tolik na plyn.

Jsme lidi

Začátek školního roku je velká změna pro vás, ale stejně tak pro vaše žáky. Je jedno, jestli před vámi sedí desetiletí či patnáctiletí. Všichni mají své starosti i radosti a pro každého je začátek roku změnou, která přináší více povinností. Mějte trpělivost nejen sami se sebou, ale i s dětmi, které učíte.

Herec? Ne, učitel.

Učitelování je někdy tak trochu jako hrání. Pro žáky jste autorita, od které očekávají nejen předávání znalostí, ale také podporu a profesionální přístup. Je jasné, že k některým žákům si vytvoříte kladnější vztah než k jiným, stejně tak budete mít lepší a horší pracovní dny, ale vaši žáci by to nikdy neměli poznat.

Jedeme v tom společně

Moderní způsob výuky stále více zdůrazňuje význam zapojení žáka do výuky. Vzájemná interakce, skupinová spolupráce, různé hry a projekty jsou pro žáky nejen zábavné, ale zároveň se při nich učí nenásilnou formou.

Průvodce světem nepoznaným

Neberte své žáky jen jako prázdné nádoby, do kterých je potřeba nalít vědomosti. Pokud se budete na své žáky dívat jako na plnohodnotné bytosti, kterým chcete rozšířit obzory, můžete si být jistí, že to vycítí a budou vám s nadšením naslouchat.

Kompas v bludišti informací

Dnešní informační společnost nabízí nepřeberné množství informací, a to z pohodlí gauče. Stačí jen připojení k internetu. Jak se ale v těchto informacích vyznat, jak poznat, co je důvěryhodné a co je zkreslené? I sem se prolíná role učitele, který učí žáky pracovat s informacemi, rozpoznávat jejich kvalitu a vybírat si to podstatné.

Učitelování je dřina, s žáky i rodiči to kolikrát není lehké, ale stojí za to, tuhle práci dělat. Každý, kdo učí, se pro tuto profesi rozhodl z nějakého důvodu. Možná to byl zrovna učitel, který k vám přistupoval lidsky a obohatil vás nejen svými znalostmi, ale také empatií a pojímáním života. Ať už jste měli důvod jakýkoliv, připomínejte si ho v průběhu roku, zejména tehdy, když budete mít pocit, že vám práce přerůstá přes hlavu.

Přejeme vám úspěšný a příjemný školní rok. Vaše Klett nakladatelství.