Střípky z letošního programu

Rozhovor s lektorem z roku 2023

Umělá inteligence jako asistent učitele

V rámci workshopu si ukážeme vybrané možnosti využití AI v nejčastěji využívaných nástrojích (Chat GPT, Copilot a Gemini), kdy lze tyto nástroje využít jako asistenta učitele například při vedení rozhovorů na každodenní témata (v hotelu, pekárně, restauraci), generování obrázků, psaní fiktivních textů či tvorbě aktivit pro čtení s porozuměním. V rámci workshopu se zaměříme i na to, jak mohou využívat nástroj i žáci pro nácvik rozhovorů či písemné komunikace. Během závěrečné diskuze se budeme věnovat potenciálním změnám ve výuce (například psaní určitých typů textů), které využití AI ve výuce přináší.

Tomáš Botlík Nuc

Vystudoval učitelství německého jazyka a dějepisu, následně andragogiku a personální řízení. Působí již řadu let jako učitel na několika středních školách v Praze. Působí také na Katedře germanistiky PedF UK, kde se věnuje didaktice cizího jazyka. Velkou pozornost věnuje aktuálním trendům ve výuce cizích jazyků, především v oblasti využití digitálních technologií ve výuce, dále projektové a tandemové výuce. Pořádá také workshopy a školení pro učitele cizích jazyků nejen v oblasti práce s interaktivními technologiemi ve výuce.

Warming-up aktivity do výuky

Že už zahřívací hry nejsou potřeba? A co ten Pepa v poslední lavici, který se ne a ne zvednout? Chceš novou šťávu do žil i pro sebe? Přijď na seminář, kde si ukážeme spoustu jednoduchých „rychloher“ s využitím obrázků, kartiček, textíků a mnoho dalšího. Určitě Tě to bude bavit.

Přípravy pomocí umělé inteligence do 3 minut

Umělá inteligence je mezi námi, konečně! Můžeme se jí bát, nebo ji využít ve svůj prospěch. Nevím, jak Ty, ale já jsem určitě pro to, abych ji měla na své straně. Uvidíš, že si opravdu zvládneš vytvořit skvělé přípravy dřív, než se Ti uvaří kafe, a to pro kteroukoliv třídu a úroveň. Hledáš texty, poslechy, dialogy nebo kvízy? I tohle si na semináři ukážeme. Přijď a obavy nech za dveřmi.

Rozhovor s lektorkou z roku 2023

Mgr. Lucie Čechová

je ředitelka a zakladatelka jazykové školy a v roce 2018 i společnosti Contexta s. r. o., lektorka německého jazyka a didaktických seminářů. Dlouhodobě se zabývá moderními didaktickými trendy ve výuce všech cizích jazyků, motivací žáků a vyučujících. Pořádá odborné didaktické semináře po celé ČR, soutěže a workshopy pro děti i dospělé, je autorkou výukových materiálů a her nejen do hodin různých cizích jazyků. Miluje plánování a tvoření, a proto v roce 2020 založila se svojí ségrou Káťou e-shop, kde si přijdou na své nejen učitelé.

Rozhovor s lektorkou z roku 2023

Čím ozvláštnit hodiny němčiny

Také Vám připadá, že vymýšlíte stále stejné aktivity, a nevíte, jak z tohoto stereotypu ven? Právě pro Vás je tedy seminář určen. Ukážeme si na něm praktické pomůcky, které se mohou v hodinách použít, kterými své aktivity okořeníte a které budou bavit Vás i žáky.

Stationenlernen – Verben

Jako každý rok ani tento nesmí chybět seminář s učením na stanicích. Letošním tématem budou slovesa, neboť časovat potřebujeme neustále. Učení na stanicích je alternativní metoda učení, která zajímavými aktivitami procvičuje probrané učivo, podporuje samostatné učení i logické přemýšlení. A hlavně – během aktivity pracují všichni žáci najednou, každý podle svého tempa a pokročilosti.

Lenka Kovačková

Vystudovala jsem učitelství němčiny a češtiny na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Po stáži na Komuneskole v dánském Hirtshalsu jsem prošla několika typy škol a zakotvila jsem na 2. stupni základní školy. Ráda pracuji s touto věkovou skupinou. Baví mě propojovat učení s hraním, vymýšlet nové aktivity, které zapojí všechny žáky najednou a při kterých odhodí obavy z mluvení. Pro nakladatelství Klett vytvářím každý měsíc magazín Klett-Blätter. Také jsem spolupracovala při vytváření učebnice Direkt interaktiv 1–3 a na materiálech spojených s učebnicí. Můj rukopis můžete najít i na plakátech k učebnici Klett Maximal Interaktiv.

Videa ve výuce německého jazyka

V dnešní digitální době hrají multimediální materiály ve vzdělávání jednu z klíčových rolí. Seminář je určen učitelům, kteří chtějí obohatit své hodiny o efektivní a atraktivní nástroje spojené s využitím videí ve výuce německého jazyka. Během semináře se seznámíte s různými typy videomateriálů vhodnými pro výuku, naučíte se, jak je správně vybírat a využívat pro různé jazykové úrovně a dovednosti. Získáte také mnoho praktických tipů pro jejich začlenění do výuky, aby motivovaly a aktivně zapojily studenty. Součástí semináře bude i sdílení osvědčených postupů a zkušeností mezi účastníky. Připojte se k nám a objevte, jak mohou videa obohatit vaše hodiny němčiny a podpořit jazykové dovednosti vašich studentů.

Mluvíš, mluví, mluvíme aneb jak rozvíjet mluvený projev

Tento seminář je určen učitelům německého jazyka na základních a středních školách, kteří chtějí zlepšit své metody výuky zaměřené na rozvoj mluveného projevu.
Cílem semináře je ukázat účastníkům konkrétní aktivity či nástroje, které podpoří studenty v aktivním používání německého jazyka v každodenních konverzacích od začátečníků po pokročilé.

Rozhovor s lektorem z roku 2023

PhDr. Petr Pokorný

Je absolventem Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, kde vystudoval učitelství se zaměřením na český a německý jazyk. Již v průběhu vysokoškolského studia vyučoval na základní škole v Lysé nad Labem a nyní působí na Gymnáziu profesora Jana Patočky v Praze. Zaměřuje se na využití písní ve výuce německého jazyka, je autorem příručky Prozpívej se k němčině a prospívej v ní a pravidelně přispívá didaktickými materiály do magazínu Klett-Blätter. Ve spolupráci s nakladatelstvím Klett vede webináře pro učitele němčiny a je rovněž spoluautorem české adaptace učební sady Wir alle.