Vraťte se do přítomnosti a zpomalte čas

Máte někdy pocit, že den letí jako splašený a než se stihnete ráno vzpamatovat je zase večer? Přemýšlíte často nad tím, co jste celý den dělali? Stává se vám, že hledáte věci, které jste před chvílí drželi v ruce nebo usilovně přemýšlíte, jestli jste si už osladili své kafe?

Pokud jste si na některé otázky odpověděli kladně, vaše mysl asi často bloudí někde v minulosti či budoucnosti. Zatímco vaše tělo je přítomné na poradě nebo návštěvě u rodičů, myšlenky se toulají a připomínají vám, co jste neudělala, co musíte udělat a co byste naopak dělat určitě neměla. To samé se vám děje, když škrábete brambory, řídíte auto nebo si čistíte zuby. Vaše tělo jede na autopilota a proud myšlenek vás unáší někam daleko od reality. Nemusí se přitom jednat jen o proud negativních myšlenek. Vaše myšlenky mohou být veskrze pozitivní, přesto vás ale unášejí od jediného reálného okamžiku, od TADY a TEĎ.

Reálný svět, který vnímáme našimi smysly, je krásný, živý a, na rozdíl od světa v naší mysli, plyne pomalým tempem. Žijeme-li hlavně v minulosti či budoucnosti, můžeme být více nervózní a nespokojení. Příjemné chvíle, na které se těšíme, jsou často jen sny, příliš křehké a nespolehlivé, aby nás naplňovaly štěstím. Potěšení a radosti přítomného okamžiku přitom máme na dosah ruky.

Následující cvičení vám pomůže znovu navázat kontakt se svým zrakem, sluchem, čichem, chutí a hmatem. Pomůže vám vrátit se do bezstarostného dětství, kdy jste vše prožívali právě smysli. Nejlepších výsledků dosáhnete, když zpomalíte proud své mysli a zaměříte se na detaily, aniž byste se pozastavovali nad tím, jak jsou banální. Nezapomeňte, že myšlení je obvykle rychlé a kolísavé, zatímco vnímání smysly je mnohem pomalejší.