Dech jako všelék v každodenním životě

Seriál Klett Prázdninové výzvy odstartujeme tím úplně nejdůležitějším a naprosto nezbytným, něčím, bez čeho by nikdo z nás nepřežil – dechem.

Bez dechu by nebyl život, bez dechu bychom tu nebyli my. Přesto svůj dech většinu času nevnímáme a bereme ho jako samozřejmost. Naše dýchání má přitom vliv nejen na naše fyzické tělo, ale rovněž na naši psychiku a duševní pohodu i zdraví. Zároveň dech taky odráží, v jakém aktuálním rozpoložení se nacházíme. Např. jsme-li ve stresu, nervózní, můžeme si všimnout, že naše dýchání je rychlé a mělké, naopak když jste uvolnění váš dech plyne přirozeně a hladce.

Dech nás také přivádí do přítomného okamžiku, do jediné chvíle, kdy jsme opravdu živí, kdy existujeme. Naše mysl se často toulá v minulosti nebo budoucnosti, což nás může vyčerpávat i stresovat. Pokud se ale zaměříme na svůj dech, jako mávnutím kouzelného proutku se přeneseme do přítomnosti, kde čas plyne pomalu a není třeba se zatěžovat tím, co bylo nebo bude.

Zkuste si alespoň jedenkrát denně udělat následující krátké cvičení.

  • Pohodlně se usaďte, uvolněte se a jen sledujte svůj dech. Nijak ho neměňte, jen pozorujte, jak plyne vaším tělem. Kam až dech dojde – do hrudníku nebo do břicha? Jen vnímejte, jak vzduch přichází (vaším nosem nebo ústy) a opět odchází. Můžete si všimnout, že vzduch, který vdechujete je studený, a ten který vydechujete naopak teplý.
  • Začněte svůj dech vědomě ovládat – prohlubte ho a dýchejte vědomě do břicha. Snažte se, aby byl váš nádech stejně dlouhý jako výdech a dýchejte nosem. Můžete si např. počítat. Pokud nejste zvyklí provádět dechová cvičení, začněte nádech a výdech na 4 doby, později je můžete prodloužit na 6 a nakonec na 8 dob. Soustřeďte se pouze na nádech a výdech, vnímejte, jak dech prostupuje vaším tělem.

Díky tomuto cvičení okysličíte své tělo, zvyšujete svou imunitu, uvolníte mysl, zklidníte se, rozproudíte energii a promasírujete orgány v břiše, které díky tomu budou lépe pracovat.