Na novoroční předsevzetí nevěřím

A je to tady zase, Silvestr, oslavy a Nový rok. Stejně jako každoročně už se kolem mě špitá, kdo si dá jaké předsevzetí. Ta chce hubnout, ten chce cestovat a onen zase začít podnikat a tamten přestat kouřit. I na mě už pár příbuzných dotírá s otázkou, jaké předsevzetí si dám letos. A já se ptám, k čemu to vlastně je?

Celé to pobláznění s novoročními předsevzetími mi nedává smysl. Někdo nad ním možná uvažuje i dny (ne-li týdny) dopředu, jiný se nechá strhnout atmosférou a, ještě omámený z novoročních oslav, pak slibuje nesplnitelné. Nicméně všichni, nabuzení novým začátkem, se do svých novoročních předsevzetí vrhají po hlavě. Někdo vydrží dny, někdo týdny, jiný měsíce a jsou i tací, kteří svým předsevzetím dostojí. Jako dítě jsem vyrůstala v prostředí, kde si lidi u novoročních přípitků slibovali vše možné a pak jsem sledovala, jak tato předsevzetí pomalu uvadají a ztrácejí se někde v dáli. Snad i proto jsem svá novoroční předsevzetí nikdy nebrala moc vážně a už když jsem je vyslovovala jsem věděla, že je stejně nesplním a že se postupně rozplynou jako ta pára nad hrncem.

Nechápejte mě špatně. Proti předsevzetím jako takovým nic nemám. Ale dneska už je pojímám trochu jinak. Člověk by si měl dávat cíle a snažit se jich dosahovat. Jen si myslím, že by tyto cíle měly být průběžné, promyšlené a hlavně splnitelné (ne příliš nízké, ale ani příliš obtížné). Pokud si totiž stanovíme cíl, že do dvou měsíců zhubneme 10 kilo, je to trochu nerealistické, v horším případě i zdraví nebezpečné. Když pak takového cíle nedosáhneme, jsme zklamaní, frustrování a nespokojení. Průběžné cíle nám pomáhají růst, posouvají nás kupředu, dělají nás spokojenější. Člověk bez cíle se totiž může snadno ztratit nebo jen tam bloumat životem – jak ukazuji i úryvek níže.

„Můžete mi prosím říci, kudy se mám odsud vydat?“

„To závisí do značné míry na tom, kam se chceš dostat.“ řekla kočka.

„Je mi celkem jedno kam…“ řekla Alenka.

„Pak je jedno, kudy půjdeš.“ řekla kočka.

(Alenka v Říši divů, Lewis Carroll)

Na druhou stranu, pokud už máme cíl vymyšlený, nevidím důvod, proč čekat až odbije půl noc Nového roku. Můžeme přeci začít hned. Ideální příležitost pro plnění svých snů, je totiž právě teď.

Přeji vám příjemný vstup do nového roku a mnoho úspěchů a štěstí, ať už s předsevzetím nebo bez něj.

Mgr. Lucie Šafránková