Čaruji, čaruji, imunitu přivolávám

Podzim, sychravé počasí, déšť, vlhko a zima. Snad žádné jiné období si tolik nespojujeme s potřebou podpořit svou imunitu jako právě podzim. Ve škole a ve třídě to pociťujeme dvojnásob.  S příchodem prvních plískanic začínáme čarovat s nejrůznějšími doplňky stravy, vzývat a přivolávat svou imunitu a zaříkávat všechny zlé bakterie a viry. Kdy je ale vhodné začít pečovat o svou imunitu a jaké prostředky zabírají?

Mnoho lidí si myslí, že když na začátku podzimu začnou zobat vitamíny a dopovat se céčkem, mají vyhráno. Kdyby to bylo tak jednoduché, tak asi každoročně nepraskají čekárny u lékaře ve švech. Péče o imunitu je dlouhodobá záležitost a do značné míry je spjata s otázkou celkového životního stylu. Pravidelná a vyvážená strava, pitný režim, dostatek pohybu, relaxace a spánku jsou základem. Jak ale imunitu ještě více podpořit?

Imunita se rodí ve střevech

Ačkoliv všichni při prvních známkách nachlazení saháme po vitamínu C, jsou to právě střeva, která vytváří naši imunitu a určují, do jaké míry budeme odolní vůči bacilům. Ve střevní mikroflóře jsou přítomné tolik prospěšné probiotické bakterie, které významně ovlivňuji funkci imunitního systému, a zabraňují růstu patogenních látek. A právě střevní sliznici si často sami poškozujeme nevhodným stravováním, příliš velkým množstvím cukrů a tuků, hladověním nebo naopak přejídáním, jídlem ve spěchu, ale také dlouhodobým stresem. Kromě správného stravování je proto vhodné zařadit do jídelníčku také kysané mléčné výrobky jako jsou neslazené kefíry či acidofilní mléka.

Vašim střevům prospěje rovněž vláknina. Nemusíte hned běžet do obchodu koupit si speciální vlákninu. Přirozeně se vykytuje v ovoci a zelenině. Ale nezapomeňte, že všeho s mírou. I přemíra vlákniny může uškodit – zabraňuje vstřebávání některých minerálních látek a může způsobit zácpu.

Ovoce tuzemské

Dalším velkým pomocníkem při podpoře imunity jsou již zmiňované vitamíny, zejména vitamín C. Možná se vám nyní vybaví nejrůznější citrusové plody, od pomerančů přes mandarinky až po pomelo. Nicméně toto dovážené ovoce po cestě ztratí spoustu svého vitamínu C a jeho přínos pro organismus už není tak závratný. Sáhněte raději po domácích a tuzemských jablkách, známém černém rybízu či bramborách.

Dalšími pomocníky při podpoře imunity (anebo když už se o vás bacily pokouší) jsou česnek coby přírodní antibiotikum a zázvor, který vás pořádně zahřeje (nejlepší je samozřejmě s medem a citrónem).

Bylinky mocné

Už naše babičky a jejich babičky znaly léčivé účinky bylin. Skvělým pomocníkem pro podporu imunity je růže šípková, která obsahuje velké množství vitamínu C. Na imunitě a únavě se do značné míry podepisují také játra. Ta můžete podpořit pomocí ostropestřce, kopřivy nebo řebříčku. Jako přírodní antibiotikum a antivirotikum pak pomáhají ořešák a lichořeřišnice.

Zdravý duch zdravé tělo má

Naše celková psychická pohoda se do velké míry podepisuje na imunitě. Všimli jste si někdy, že nejvíce nemocní lidé jsou ti, co jsou ve stresu, shonu, věčně negativní nebo nešťastní? A naopak lidé, kteří jsou spokojení, optimističtí a vyrovnaní jsou většinou zdraví? Dlouhodobý stres poškozuje imunitu a otevírá naše tělo nejrůznějším virům a bakteriím. Oproti tomu dlouhodobá pohoda a radost naši imunitu podporují a bacilům dávají jasnou zprávu: „Pro vás zde není žádné místo.“  Myslete proto sami na sebe, pečujte sami o sebe. Dopřejte si dostatek pohybu, ale i odpočinku, buďte aktivní, ale i klidní. Pijte velké množství vody. Každý člověk je jiný, každému vyhovuje něco jiného, někdo se otužuje, jiný běhá, další medituje. Zkuste poslouchat své tělo, pozorovat co, kdy a jak potřebuje, a to mu pak dopřát.

Hodně zdraví po celý rok přeje Klett nakladatelství.